Glazen

Er zijn vele ontwikkelingen binnen de wereld van de brillenglazen. Erg belangrijk is de ontwikkeling dat de glazen optisch zuiver zijn voor een zo scherp mogelijk beeld voor de gebruiker. Dat heeft alles met de kwaliteit van het glas te maken en uiteindelijk met de prijs. Er bestaan enkelvoudige glazen die zowel in de Plus als Minsterkte te leveren zijn, en die dus mensen beter laten zien voor de verte of nabij.

Als de sterkte niet in alle richtingen hetzelfde is dan noemen we dat cilindrische glazen. Als de glazen ervoor moeten zorgen dat er geen dubbelzien is dan hebben we het over prismatische glazen. Heeft men zowel een correctie voor verte als nabij nodig dan bestaan er meervoudige glazen. Dit zijn glazen die men meestal nodig heeft boven het 40e levensjaar. Dan zijn er dus ook leesproblemen en is het handig dat allemaal in een brilleglas te verwerken. Daarin  kennen we de multifocale glazen met een traploos verloop in sterkte van dichtbij naar  veraf. Af en toe worden er nog bifocale- en de nog zeldzamere trifocaal glazen gemonteerd. Bij de laatste twee genoemde soorten is er een zichtbare scheidingslijn te zien.

Er zijn vele soorten en kwaliteiten in multifokale brilleglazen. De beste glazen geven een natuurlijk zien en zijn zeer functioneel. Bewegingsvrijheid en moeiteloos schakelen van veraf naar nabij zijn kenmerken voor de betere multifocale glazen. De toenemende technische mogelijkheden in berekeningen en productie zorgen voor het allernieuwste multifocaal ontwerp, waar van gewenning nog amper sprake is het aanpassen van deze hoogwaardige glazen vergt veel meer van de opticien dan voorheen. Nu wordt dat gedaan met een high-tech digitaal centreer systeem ofwel Visureal genoemd. Er wordt een digitale foto van het gezicht met montuur gemaakt. Daarbij wordt rekening gehouden wat de doorkijkpunten in desbetreffende montuur zijn. Ook de stand van het montuur, de doorbuiging na montage van de glazen wordt meegenomen in de berekening hoe de glazen gemaakt dienen te worden. Door deze optimalisatie is een perfecte bril te maken voor veel draag- en kijkcomfort.

Brillenglazen komen voor in twee verschillende materiaalsoorten; kunststof glazen en minerale glazen. Minerale glazen zijn krasbestendiger maar zwaarder, terwijl kunststof lichter is in gewicht en veel minder breekbaar. Minerale glazen worden gemaakt van een mengsel van zand en, soda, kalk en potas. Kunststof glazen worden gemaakt van  een chemische verbinding dat monomeer wordt genoemd. Het wordt  eveneens gesmolten en in een mal gegoten. Door de technische ontwikkelingen op glasgebied worden er steeds ‘mooiere’ glazen gemaakt. Met mooier wordt eigenlijk  ‘onzichtbaarder’ bedoeld. Hogere sterkten worden steeds dunner uitgevoerd en zowel de hardlaag als de ontspiegeling is steeds hoogwaardiger waardoor er van  krasgevoeligheid en enige reflectie nog nauwelijks sprake is. Daarbij komt nog dat de betere glazen ook een vet-,vuil –en waterafstotende laag hebben. De meeste ontwikkeling zijn wel bij de kunststofglazen omdat deze comfortabeler, veiliger en makkelijker te bewerken zijn in de vele verschillende monturen met ieder zijn eigen montagevoorschriften. Ook glazen die met het toenemen van UV-licht donkerder worden (bruin, grijs of groen) worden in een kunststof soort geleverd met  uitstekende  eigenschappen en snelle werking.computer_brilGespannen spieren, branderige en prikkende ogen, hoofdpijn of vermoeidheid. Werken op een computer is de oorzaak, wordt vaak gedacht. Dit is echter onjuist. De computer is namelijk niet de oorzaak, maar het dragen van de verkeerde bril.
De nieuwe soorten  Beeldschermglazen garanderen een comfortabel zicht zonder vermoeidheidsklachten. Een nieuwe en   frisse kijk op het leven. Beeldschermglazen zijn bijzonder geschikt voor brildragers vanaf 45 jaar die veel tijd spenderen aan het kijken op de korte en middellange afstand. Dankzij het bredere en scherpere blikveld zijn beeldschermbrillen de perfecte aanvulling op een multifocaal bril.
Beeldschermglazen zijn perfect voor een ergonomische hoofd- en lichaamshouding. Dit gebeurt vanzelf als u een passende beeldschermbril draagt. Zelfs als u maar vijf tot tien uur per week achter een beeldscherm zit, merkt u een duidelijk merkbaar verschil.