Contactlenzen

Koning Optiek is voor u het aangewezen adres in Winschoten voor het aanmeten van de juiste contactlenzen.
We hebben ruim 20 jaar ervaring in het aanmeten van alle typen contactlenzen.

U kunt bij ons terecht voor o.a. (Hydrogel) maandlenzen, (Hydrogel) Daglenzen, Torische lenzen, Multifocale Lenzen en Vormstabiele Lenzen. Alle typen contactlenzen kunnen gratis getest worden.
Wij zijn niet fabrikant gebonden en kunnen daarom nagenoeg alle merken contactlenzen leveren.
Uiteraard bent u bij ons ook op het juiste adres voor diverse lensvloeistoffen.

Wat is een Contactlens:
De contactlens is een optisch hulpmiddel dat op het oog wordt gedragen. Het plastic lensje wordt door geautomatiseerde processen op maat en sterkte gemaakt. Het drijft op een laagje traanvocht, zonder het hoornvlies te raken. De tussenruimte tussen de lens en het hoornvlies hoort naar de rand toe steeds groter te worden.

Een goede contactlens zorgt ervoor dat:

 • de lens niet te veel of te weinig verschuift ten opzichte van het oog;
 • het hoornvlies voldoende zuurstof krijgt;
 • de vorm van het oog niet verandert door het dragen van contactlens.

Soorten lenzen,  Contactlenzen worden onderscheiden in harde en zachte lenzen.

Harde lenzen
Harde of vormvaste lenzen hebben een langere levensduur en laten veel zuurstof door. Dit laatste komt ten goede van de gezondheid van het oog. Ook zijn harde lenzen beter voor de achteruitgang qua sterkte voor het oog. Daar staat tegenover dat ze oncomfortabel kunnen zitten; ze zijn minder flexibel. Harde lenzen worden overigens niet langer gemaakt van het oncomfortabele perspex, wat vroeger wel het geval was. De meeste harde lenzen gaan een paar jaar mee en zijn relatief goedkoop in onderhoud door de kwaliteit ervan.

Zachte lenzen
Zachte lenzen worden gemaakt van een op perspex gelijkend polymeer dat flexibel wordt onder invloed van vocht. Zij zijn groter en flexibeler dan harde lenzen. Er zijn minder soorten maten dan bij harde lenzen, aangezien de lens zichzelf beter aanpast aan de vorm van het oog. Door de poreuze structuur neemt de lens veel water op. De zachte lens zuigt zich makkelijk aan het oog vast en zit comfortabel. Wel worden deze lenzen sneller vuil, omdat zij vermengd worden met allerlei stoffen in het traanvocht. Vanwege het onderhoud zijn dragers duurder uit dan dragers van harde lenzen. Zachte lenzen moeten altijd nat blijven en dus in lenzenvloeistof bewaard worden, anders worden ze hard en kunnen ze breken. Bij zowel harde als zachte lenzen wordt aangeraden ze ’s nachts uit te doen, en de ogen regelmatig te laten controleren bij de contactlens-specialist of optometrist.

Er bestaan zachte lenzen die slechts een dag (overdag) gedragen kunnen worden (daglenzen), lenzen die gedurende een maand overdag gedragen kunnen worden (maandlenzen) en lenzen die gedurende een halfjaar overdag gedragen kunnen worden (halfjaarslenzen). Daarnaast zijn er nog tweewekelijkse zachte lenzen die twee weken gedragen kunnen worden.

Voordelen van contactlenzen ten opzichte van een bril kunnen zijn (maar dit verschilt sterk van persoon tot persoon):

 • Groter draaggemak.
 • Lenzen beslaan niet en worden bij regen niet nat, wat leidt tot een beter zicht.
 • Contactlenzen zijn minder zichtbaar.
 • Met contactlenzen kan een gewone zonnebril gecombineerd worden, terwijl een brildrager een zonnebril op sterkte of een zogenaamde ‘voorhangzonnebril’ moet aanschaffen.
 • Bij sommige sporten is het dragen van contactlenzen veiliger dan het dragen van een bril.
 • Het blikveld is groter.
 • Contactlenzen geven een natuurlijker zicht: geen vervorming aan de randen, geen verkleining van het beeld bij negatieve lenzen en geen vergroting bij positieve.

Nadelen van contactlenzen ten opzichte van een bril kunnen zijn (verschilt sterk van persoon tot persoon):

 • Het indoen van lenzen kost meer tijd dan het opzetten van een bril. Vooral beginnende lensdragers hebben vaak moeite met het inbrengen en uitnemen van de lenzen.
 • Afhankelijk van de soort lens en de omgeving waarin men verblijft, kan men met lenzen eerder last krijgen van droge ogen.
 • Lenzen kunnen het oog irriteren en onder meer bindvliesontstekingen veroorzaken.
 • Lenzen kunnen eerder kwijt raken; als een lens valt is deze moeilijk terug te vinden. Ook kan de lens naar de zijkant of de bovenkant van het oog verschuiven. (Achter het oog is niet mogelijk, omdat het bindvlies overgaat van het oog naar de binnenkant van de oogleden.)

Bovendien is niet ieder oog geschikt voor het dragen van een contactlens. Als het traanvochtgehalte te laag is, raakt de lens het hoornvlies in plaats van op het traanvocht te drijven. Kom eens langs om te kijken of uw oog geschikt is voor het dragen van lenzen.